понеділок, 1 лютого 2016 р.

МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ УРОК З "ВІДЕОЕФЕКТОМ"

В умовах сучасного освітнього простору концепція використання технічних засобів навчання вимагає нових підходів. Значне місце в процесі навчання займають методи самостійної роботи учнів зі сприйняття і осмислення нових знань. Для того, щоб закріпити практичні навички роботи, учень повинен систематично працювати над поліпшенням своєї майстерності як на уроках виробничого нгавчання, так і вдома. Не завжди майстер виробничого навчання може бути поряд з учнем і надати потрібну консультацію.
При проведенні уроків виробничого навчання у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука якомога більше намагаємося зацікавити учнів, активізувати їх пізнавальну діяльність, покращити процес запам’ятовування нового та вивченого на уроках теоретичного навчання матеріалу. А найкраще це зробити у поєднанні традиційних методів навчання з інноваційними використовуючи при цьому мультимедійні засоби навчання.
Упровадження у навчальний процес мультимедійних засобів навчання – це вимога сучасної освіти.
Які ж переваги мультимедійного уроку виробничого навчання можна знайти? Перш за все, зацікавленість учнів уроком. Сучасні діти – це діти екранної інформації. Інформація екрану монітора, інтерактивної дошки, проектора, телевізора сприймається ними набагато краще, ніж книжна інформація. І це той важливий фактор, який враховуємо при організації уроку виробничого навчання у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука.
На сучасному уроці виробничого навчання у Вищому професійному училищі № 7 раціонально використовують те, що дозволяє ефективно провести весь урок, змістовно і глибоко викласти новий матеріал та добре його закріпити. Учень повинен на уроці виробничого навчання не тільки ознайомитись з новим матеріалом, але й значну його частину засвоїти.
У цих випадках в нагоді стають відеоуроки. Відеоуроки призначені для наочної демонстрації якого-небудь процесу. Саме за допомогою відеоуроку найлегше пояснити й показати, як виконується той або інший етап роботи (процесу). Відеоуроки можуть вирішити більшу кількість завдань, поставлених вчителем, оскільки вчитель може вплинути на сам процес, направити його в потрібному напрямку.
Мета такого подання навчальної інформації полягає у формуванні в учнів системи образного мислення. Подаючи інформацію за допомогою відео, графіки, анімації, звуку, ми маємо дві основні переваги — якісну і кількісну.
-  Якісно нові можливості очевидні, якщо порівняти словесні описи з безпосереднім аудіовізуальним поданням.
-     Кількісні переваги полягають у тому, що мультимедіа має набагато вищу інформаційну щільність.
Методика використання відеоуроків передбачає:
-     удосконалити систему організації навчання на різних етапах уроку;
-     посилити мотивації навчання;
- поліпшити якість навчання й виховання, що підвищить інформаційну культуру учнів;
- підвищити рівень підготовки учнів у галузі сучасних інформаційних технологій;
-     продемонструвати можливості комп’ютера не тільки як засобу для гри.
Використання відеоуроків у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука є доцільним на будь-якому етапі вивчення матеріалу і на будь-якому етапі уроку виробничого навчання: під час пояснення нового матеріалу, закріплення, повторення, контролю.
Цю технологію можна розглядати як пояснювально-демонстративний метод навчання, основне призначення якого — організувати засвоєння учнями інформації шляхом повідомлення навчального матеріалу та забезпечити його успішне сприйняття, яке посилюється завдяки залученню зорової пам’яті.
Завдяки використанню у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука на уроці виробничого навчання відеоуроків структура уроку принципово не змінюється. У ньому, як і раніше, зберігаються всі основні етапи, змінюються, можливо, тільки їхні тимчасові характеристики.
Необхідно зазначити, що етап мотивації в цьому випадку розширюється й має пізнавальне навантаження. Це необхідна умова успішного навчання, оскільки без бажання поповнювати багаж знань, без уяви й емоцій неможлива творча діяльність учня.
Окрім того, за допомогою відеоуроків можна організувати різноманітні форми організації пізнавальної діяльності: фронтальну, групову, індивідуальну.
Раціонально використовувати відеоуроки в якості домашнього завдання. Вдома учні повторюють вивчений матеріал на уроках теоретичного навчання за допомогою відеоурока, а під час уроку виробничого навчання  закріплюють матеріал за допомогою прикладів. Це дає змогу майстру виробничого навчання акцентувати увагу на роз’ясненні помилок та поглибленому вивченню матеріалу. Учні, в свою чергу, мають можливість ще до початку уроку виробничого навчання визначитися з незрозумілими їм етапами відеоуроку та розібратися з ними з допомогою майстра виробничого навчання.
При використанні відеоуроків на уроках виробничого навчання дещо змінюється і підготовка майстра виробничого навчання до уроків. Щоб чітко організувати урок виробничого навчання у Вищому професійному училищі № 7, у першу чергу аналізуємо методику його проведення та зіставляємо фактичний час, витрачений на окремі структурні елементи із запланованим, та удосконалюємо методику проведення уроку для досягнення позитивних результатів.
Щоб використання відеоуроків давали необхідний результат, знайомимося з роботами педагогів із впровадження інновацій у навчальний процес та визначаємося зі способом застосування їх на власних уроках.
Етапи підготовки до уроку виробничого навчання у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука:
- аналізуємо підсумки попередніх уроків теоретичного навчання, ступінь засвоєння учнями навчального матеріалу, виявляємо недоліки, намічаємо шляхи їх усунення;
-     визначаємо рівень підготовки учнів до засвоєння навчального матеріалу на уроці;
-     визначаємо, на якому уроці доцільно використовувати відеоуроки (це може бути урок в цілому або елемент уроку);
-     уточнюємо шляхи реалізації мети уроку (розвиваючої та виховної);
- відбираємо матеріал для проведення уроку виробничого навчання з врахуванням його специфіки та складності;
-     визначаємо тип, вид і структуру уроку згідно з введеними інноваціями;
-     визначаємо основне, на що потрібно звернути особливу увагу;
-     визначаємо методичні прийоми проведення кожного етапу уроку;
-     заздалегідь готуємо роздатковий матеріал, технічні засоби навчання;
-   заздалегідь розділяємо всю групу на окремі підгрупи, враховуючи навчальні досягнення кожного учня;
-     плануємо домашнє завдання;
-     розробляємо чіткий план уроку, враховуючи час на кожний елемент уроку;
-     готуємо необхідне методичне забезпечення уроку.
Підготовка учнів до уроків виробничого навчання також змінюється. У Вищому професійному училищі № 7 під час впровадження новітніх методів навчання учні набагато більше почали знайомитися з технічною літературою, навчальними посібниками, підручниками, рекламними каталогами, матеріалами, розміщеними в Інтернеті.
У процесі дослідження, пошуку необхідної інформації покращилася і пошукова творча діяльність учнів під час розв’язання нових для них задач і проблем. Учні підбирають матеріал, використовуючи сучасні Internet джерела, опрацьовують його, самостійно складають проблемні задачі і намагаються розв’язати їх. Важливим аспектом є те, що учні творчо підходять до вивчення кожної теми. І коли на уроці виробничого навчання вони вміло демонструють свої знання, засвоєні під час перегляду відеоуроку, то підвищується їх самооцінка, що спонукає до більшої активності.
Відеоуроки у Вищому професійному училищі № 7 м. Кременчука також використовують під час дистанційного навчання учнів з метою впровадження новітніх освітніх технологій навчання. Основними принципами дистанційного навчання є інтерактивна взаємодія в процесі навчання, надання учням можливості самостійної роботи з освоєння досліджуваного матеріалу, а також консультаційний супровід у процесі дослідницької діяльності. Використання відеоуроків дає змогу краще засвоїти новий матеріал і підвищити професійну майстерність, навчаючись на відстані.
Відеоуроки по використанню різних комп'ютерних програм, Web-сервісів створюються за допомогою спеціальних програм-"загарбників" відео з екрана монітора. Також такі відеоуроки називаються "скрінкастами".
З безкоштовних програм для запису відеоуроків використовуємо UVScreenCamera
Щоб продемонструвати ефективність засвоєння нового матеріалу учні записують власні відеоуроки, відкриваючи для себе нові можливості навчання.
Отже, раціонально впровадити використання відеоуроків під час навчального процесу як зразок нового методу засвоєння та закріплення знань. Це дає змогу не тільки повторно прослухати навий матеріал, але і переглянути етапи роботи (процесу) та відтворити його самостійно так, ніби з допомогою майстра виробничого навчання. Можна спостерігати, що впровадження відеоуроків в процес навчання допомагає вирішити багато завдань:
-                   підвищення ефективності уроку;
-          зменшення часу на повторне вивчення нового матеріалу на користь виконання практичних вправ;
-                   можливість закріплення матеріалу на більш складних вправах;
-                   швидке реагування на типові помилки учнів;
-                   залучення учнів до пізнавальної та пошукової діяльності.

Відеоуроки служать сильним стимулом до навчання. Коли учні усвідомлюють, що вони в змозі самостійно виконати етапи роботи (процесу), у них підвищується самооцінка і мотивація до навчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар