понеділок, 15 лютого 2016 р.

Мультимедія як інформаційна технологія

Історично склалося так, що необхідність звертання до візуальних образів була визнана основою педагогічного принципу ще в XVІІ столітті. Уперше візуалізацію як принцип навчання було введено в теорію й практику навчання ще Яном Амосом Коменським. Сформульоване Яном Амосом Коменським "золоте правило" говорить, що все, що підлягає засвоєнню, треба дати учням для попереднього сприйняття, якому підпорядковується все те, що сприймається органами почуттів. Ян Амос Коменський вважав візуальність джерелом накопичення знань.
За останні десятиліття проведено низку наукових досліджень із проблеми впровадження ІКТ, зокрема мультимедіа, в навчальний процес. Науковці вважають, що засоби мультимедіа виступають як принципово нові засоби навчання з широкими дидактичними можливостями організації навчального процесу: вони значно покращують можливості подання навчальної інформації, підсилюють мотивацію навчання, пізнавальну активність і самостійність учнів. Системне застосування сучасних технологій в освіті сприяє інтенсифікації навчання та робить його для учня більш цікавим, зрозумілим, наочним.
Сучасні науковці продовжують дослідження з даного питання. Корчевський Б. Б. досліджує мультимедійні технології у навчанні та розглядає особливості створення навчальних відеофільмів. Корчевський Б.Б визначає мультимедіа як "спектр інформаційних технологій, що використовують різноманітні програмні та технічні засоби з метою найефективнішого впливу на користувача (що став одночасно і читачем, і слухачем, і глядачем). Завдяки застосуванню в мультимедійних продуктах і послугах одночасної дії графічної, аудіо-(звукової)і візуальної інформації ці засоби володіють великим емоційним зарядом і активно включають увагу користувача (слухача)".
Коджаспирова Г.М. визначає мультимедіа як "технологію, що забезпечує роботу з нерухомим зображенням, відео зображенням, анімацією, текстом і звуком. До комп'ютера підключаються зовнішні джерела інформації, як правило, цифрові (цифрові фотоапарати, сканери), але деякі з них можуть бути й аналоговими (відеокамери, музичні синтезатори, мікрофони). Інформація після відповідної обробки і з додаванням тексту, анімації й спецефектів записується в мультимедійний файл. Мультимедіа створює взаємодію візуальних і аудіоефектів".

Таким чином, ми можемо визначити мультимедіа як інформаційну технологію, що поєднує програмні та технічні засоби, які дозволяють працювати з зображенням, звуком і текстовими даними.

Немає коментарів:

Дописати коментар